Installeren Ms Windows 10

Installeren Ms Windows 10

Voor het uitvoeren van een installatie is technische kennis gewenst, dit product wordt geleverd zonder ondersteuning vanuit Microsoft. Mocht je zelf dit niet kunnen uitvoeren is het raadzaam om familie of kennissen met ervaring te vragen de installatie uit te voeren. Eventueel kan een lokaal bedrijf jou ook hierbij helpen. 0318-Computerhulp is niet verantwoordelijk voor verlies van bestanden of instellingen. Met deze handleiding proberen we een ieder door de installatie te leiden, deze handleiding is zoveel mogelijk opgesteld voor de meest voorkomende situaties, Het kan zijn dat jou situatie afwijkt van hetgeen wat is beschreven. Indien dat zo is, laat het ons weten!

Inhoudsopgave
1. Installatiemedia maken
2. Schone installatie uitvoeren
3. Bestaande installatie activeren

1. INSTALLATIEMEDIA MAKEN

We maken een installatiemedium (DVD of USB-stick) om de computer hiervan te starten en de installatie uit te voeren. Als je een USB-stick gaat gebruiken steek je deze nu in de computer (minimaal 8GB). Ga naar de volgende link om de hulpprogramma te downloaden die gebruikt wordt om de media klaar te maken:

Windows 10 hulpprogramma downloaden

Je komt terecht op de Windows 10 download-pagina, hier klik je op de blauwe knop “Hulpprogramma nu downloaden”. Vervolgens start de download. Mocht je de downloads niet zien druk je op de toetsencombinatie CTRL + J om je downloads weer te geven. Als je download klaar is klik je 2 keer op het bestand om het uit te voeren, de hulpprogramma wordt gestart. Er worden een aantal zaken voorbereid en zodra dit klaar is kun je klikken op “Akkoord” om de voorwaarden te accepteren.

Je kan nu kiezen wat je wilt doen, je kan de computer direct bijwerken naar Windows 10 of een installatiemedia maken voor een schone installatie. Wij kiezen voor een schone installatie en selecteren de optie “Installatiemedia (USB stick, DVDof ISO-bestand) voor een andere PC maken”. Hierna klikken we op “Volgende”.

Je kan nu kiezen in welke taal en architectuur je wilt gaan installeren. Standaard staat dit correct, mocht je dit willen wijzigen kan je het vinkje weghalen voor “Gebruik de aanbevolen opties voor deze pc”. Klik op “Volgende”.

Je kan nu kiezen of je een USB-stick klaar gaat maken of een ISO-bestand wilt genereren om later te branden naar DVD. Wij kiezen voor de USB-stick en klikken op “Volgende”.

Selecteer het USB-station en klik op “Volgende”.

Het proces om de USB-stick klaar te maken voor installatie wordt gestart. Zodra dit klaar is klik je op “Volgende”.

Het gereedmaken van de USB-stick is klaar, klik op “Voltooien”.

2. SCHONE INSTALLATIE UITVOEREN

Voordat je Windows schoon op je pc gaat installeren, moet je er uiteraard wel voor zorgen dat je een reservekopie gemaakt hebt van alle bestanden die je wilt bewaren.Met een schone installatie van Windows wordt je harde schijf volledig leeggemaakt, waarmee uiteraard alles wat er nu op staat wordt gewist.

Je pc op laten starten vanaf een USB-stick regel je in het BIOS van je pc. Het BIOS van je pc bereikt je door de pc opnieuw op te starten en ruim voordat Windows start drukt je op een functietoets, bijvoorbeeld F8 of F12, F2, F10 of de Del(ete). Welke toets je precies moet drukken wordt veelal kort getoond, vlak nadat je de pc hebt aangezet en voordat Windows start. Maar je kunt het ook vinden in de beschrijving die bij de pc hoort, of in het boekje dat bij het moederbord van je pc hoort. Dergelijke beschrijvingen en boekjes zijn overigens ook dikwijls te vinden op de website van de fabrikant.

Zoek naar een term als boot order, boot sequence of iets dergelijks. Wijzig hier de volgorde van de opstartbare media zodat het DVD- of USB-installatiemedium eerder opstart dan de interne schijf. Is de installatie voltooid, dan kan de schijf eventueel weer als eerste bootoptie worden ingesteld.

Zorg dat de USB-stick in de computer zit en herstart de computer. Zodra deze is gedetecteerd wordt er gevraagd of er daarvan moet worden opgestart (bevestig met een willekeurige toetsaanslag). Wordt deze vraag niet gesteld, controleer dan de opstartvolgorde in de UEFI/BIOS (zie vorige alinea) en/of steek de USB-stick in een andere type poort (bijvoorbeeld een USB2 in plaats van USB3-poort). Als dit correct gaat wordt de installatie gestart van Windows 10.

Zodra de installatie is gestart kan je aangeven welke taal, tijd en toetsenbordindeling je wilt gebruiken, standaard staat dit goed. Klik op “Volgende” om verder te gaan.

Klik om te vervolgen op “Nu installeren”.

Voer nu de code in die je van ons hebt ontvangen en klik op “Volgende”.

Nu kan je kiezen welke versie je wilt installeren, let goed op dat je hier de juiste versie kiest:

Als je Windows 10 Professional hebt gekocht, kies je Windows 10 Pro Als je Windows 10 Home hebt gekocht, kies je Windows 10 Home. Kies GEEN Windows 10 N.

Zet een vink voor “Ik ga akkoord met de licentievoorwaarden” en klik op “Volgende”.

In het venster klikken we op “Aangepast: Alleen Windows installeren (geavanceerd)”

Nu kunnen we selecteren op welke harde schijf en/of partitie Windows geinstalleerd moet worden, voor een schone installatie kan je eerst de gewenste partitie formatteren en vervolgens klikken op “Volgende”.

De installatie wordt uitgevoerd, zodra dit verder is gelopen zal de computer opnieuw opstarten, zorg dat de USB-stick dan verwijderd is uit de computer.

De computer zal een aantal keer herstarten. Zodra je het venster krijgt met de landkeuze kan je je gewenste keuzes maken en bevestigen. Als je op het bureaublad bent is de installatie voltooid.

3.. BESTAANDE INSTALLATIE ACTIVEREN

Activatie is alleen mogelijk voor officieel geïnstalleerde Windows besturingssystemen. Zorg dat het systeem voorzien is van de laatste updates voordat je de activatie uitvoert.

– Open de instellingen door de toetsencombinatie windows-toets en de letter i in te drukken.
– Klik op het onderdeel op “Bijwerken en beveiliging”.
– Klik links in het menu op “Activering”.
– Klik op “Productcode wijzigen”
– Voer de productcode in die je per e-mail van ons hebt ontvangen.
– Klik op “Volgende”.
– Klik op “Activeren”.
– Windows is geactiveerd en klik op “Sluiten”.

Over de auteur

Computerhulp administrator