AVG vanaf 25 mei van kracht

AVG vanaf 25 mei van kracht

Vanaf 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van kracht. Ook wel bekend onder de naam General Data Protection Regulation (GDPR). Dat betekent dat er vanaf die datum dezelfde privacywetgeving geldt in de gehele Europese Unie (EU).

WAT IS HET DOEL VAN AVG?

Doel van de Algemene verordening gegevensbescherming is het versterken en uitbreiden van privacyrechten, het scheppen van meer verantwoordelijkheden voor organisaties en het creëren van dezelfde (stevige) bevoegdheden voor alle Europese privacytoezichthouders

 WAT BETEKENT DIT VOOR JE WEBSITE?

De Algemene verordening gegevensbescherming heeft betrekking op de gegevensverwerking binnen je gehele onderneming. Hieronder informeren wij je over een aantal maatregelen die gevolgen kunnen hebben voor je website:

PRIVACYVERKLARING

Zet een heldere en goed vindbare privacyverklaring op je website. Een linkje in de footer van je website is in de meeste gevallen een prima plek. Zorg er wel voor dat je  inzichtelijk hebt welke gegevens via jouw website worden opgeslagen en / of verwerkt.

Google Analytics
0318-Computerhulp beheert door middel van zijn “website Update Service” een aantal websites en installeert daar onder andere de  plug-in  van Google Analytics voor op je website.  De plug-in verzameld gegevens van de bezoeker (bijvoorbeeld een Ip-adres) en geeft  inzicht in hoeveel bezoekers je website heeft gehad.  Desgewenst kunnen wij deze plug-in voor je verwijderen.  Wil je toch blijven weten hoeveel bezoekers uw website genereerd, dan dien je in je  privacy-statement op te nemen dat er gebruik wordt gemaakt van Google Analytics.

Contact Formulier
Maakt je website gebruik van een contact formulier, dan zul je in je privacy statement moeten opnemen dat ook de gegevens die worden ingevuld worden opgeslagen.

SSL CERTIFICAAT

Onder de AVG / GDPR ben je verplicht om te zorgen voor een optimale beveiliging van persoonsgegevens. Gebruik je bijvoorbeeld een contactformulier en sla je (nieuwsbrief-) aanmeldingen op via je site? Dan is een SSL certificaat (HTTPS) verplicht.

0318-Computerhulp kan u adviseren en helpen een SSL certificaat te installeren.

CONTACTFORMULIEREN

Vraag via de contactformulieren op je website alleen om de informatie die je écht nodig hebt en die betrekking heeft op de specifieke offerte- / contactaanvraag. Vraag je om (bijvoorbeeld) een geboortedatum, dan moet je expliciet vermelden waarvoor je dit nodig hebt.

GEBRUIKERS BINNEN JE CMS

Als je iemand toegang geeft tot het CMS (Content Management Systeem) van je site, bijvoorbeeld een collega of jouw webdesigner. Dan moet die persoon daar een geldige reden voor hebben. Dan moet je dit specifiek gaan vastleggen in een verwerkers overeenkomst, zodat duidelijk is wie, en waarom toegang heeft tot persoonsgegevens. Het is daarom het beste om onnodige accounts te verwijderen.

0318-computerhulp heeft een account op de websites die hij beheert.  Dit account wordt alleen maar gebruikt om de website te kunnen updaten en om een back-up van de website te maken.

BEHEER EN BEVEILIGING

Je komt onder de AVG niet meer weg met een website die niet goed onderhouden wordt. Jij als website eigenaar bent de eerste verantwoordelijke voor de veiligheid van jouw website. Je bent verplicht om jouw website pro-actief te beveiligen, denk hierbij aan het op de juiste manier updaten van thema’s / plugins en het regelmatig maken van back-ups. Ben je hier niet goed in thuis of ontbreekt het je aan de tijd om dit goed te doen?
Door middel van een “onderhoudspakket” kun je dit aan ons overdragen.

TOT SLOT

Ook voor mij (o318-computerhulp) is de AVG een lastige wet waar een hoop bij komt kijken.  Ik ben goed in het technisch beheer van websites en zal daar waar ik kan en de kennis heb mijn klanten blijven adviseren.

Toch blijft u net als ik voor mijn eigen onderneming zelf verantwoordelijk over de wet AVG.

De Privacy verklaring van 0318-Computerhulp treft u hier